Lifestyle

6 tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

Je hoort de term ‘ecologische voetafdruk’ steeds vaker. Het staat kortweg voor het beslag dat een persoon legt op de natuurlijke hulpbronnen op aarde. Alles wat je doet, drinkt en eet heeft effect op het milieu. Dit is misschien een enigszins verlammende gedachte, maar je kunt er wel voor zorgen dat jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wordt. We geven je zes tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

6 tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen
© Pixabay.com

1. Koop lokale producten uit het seizoen
Tegenwoordig lijkt het wel of je in de supermarkt het hele jaar door alle soorten groenten en fruit kunt krijgen. Het is misschien wel fijn dat je altijd asperges kunt kopen als je er trek in hebt, maar ecologisch verantwoord is het natuurlijk niet. Die sappige groene jongens veroorzaken bijvoorbeeld waterschaarste in Peru, het land waar ze buiten het seizoen vaak vandaan komen. Koop daarom zo veel mogelijk producten die in het seizoen zijn en lokaal geproduceerd worden. En vergeet niet om je eigen boodschappentas mee te nemen naar de supermarkt, scheelt weer wat plastic!

2. Probeer zo veel mogelijk te recyclen en upcyclen
Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden en aangezien sommige niet onuitputtelijk zijn, is het belangrijk om te recyclen. Kijk eens goed naar wat voor afval je produceert, valt hier misschien nog iets van te gebruiken? Wat niet bruikbaar is gooi je gescheiden weg, maar als je er de ruimte voor hebt kun je bijvoorbeeld een composthoop starten voor je groente-, fruit- en tuinafval. Oude kleding kan naar de kringloopwinkel en als je eens een kijkje op Pinterest neemt doe je de leukste ideeën op om potten, blikjes en flessen een nieuw leven te geven.

3. Pak de fiets of de benenwagen
Voor korte afstanden hoef je echt niet iedere keer de auto te pakken. Neem gewoon de fiets of wandel naar je bestemming. Goed voor jou en goed voor het milieu. Bovendien kost het ook nog minder dan de auto of het openbaar vervoer.

6 tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleine
© Pixabay.com

4. Eet wat vaker vegetarisch
Vlees is een van de grootste boosdoeners als het gaat om klimaatbelasting door voedsel. Voordat een biefstukje op jouw bord ligt is het een koe die enorme hoeveelheden voedsel en water tot zich neemt. En veel van wat die koe eet zou jij net zo goed kunnen eten. Kies daarom wat vaker voor een vegetarische maaltijd.

5. Vergeet je huisdier niet
Niet alleen jij, maar ook jouw huisdier heeft een ecologische voetafdruk. Gelukkig bestaat er biologische dierenvoeding die net zo smakelijk, maar beter voor het milieu is. Let ook op de kattenbakvulling die je gebruikt en koop er voortaan eentje die van hernieuwbare grondstoffen is gemaakt, zoals hout of mais.

6. Ga bewust om met energie
Om te beginnen ga je, als je dat nog niet hebt gedaan, op zoek naar een energieleverancier die groene stroom levert, opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Ouderwetse gloeilampen of iets modernere spaarlampen vervang je door ledlampen en je zorgt er natuurlijk voor dat je geen apparaten in stand-by laat staan en adapters na het opladen uit het stopcontact haalt. Wat korter en minder vaak douchen is goed voor je energierekening en je huid en tijdens koude dagen trek je eerst een trui aan, in plaats van meteen de verwarming aan te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *