Lifestyle

Wat zijn dat toch, die bitcoins?

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om geld te investeren in bitcoins. Zeker nu geld op de spaarrekening zetten eigenlijk niets meer oplevert, is geld investeren in Bitcoin een goed alternatief om toch nog rendement te behalen op je kapitaal. Maar wat zijn Bitcoins precies voor muntsoort? Welke voordelen heeft Bitcoin kopen en wat zijn de mogelijkheden als je in deze munten wilt investeren? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blogartikel.

Wat zijn dat toch, die bitcoins
© Pexels.com

Wat zijn bitcoins eigenlijk?

Bitcoins bestaan sinds 2009, toen de Japanse internetondernemer Satoshi Nakamoto – dit is een schuilnaam voor een onbekend persoon – deze munt op de markt bracht. Het unieke aan de bitcoins is dat het om digitale valuta gaat, die online razendsnel verhandeld kunnen worden. Bitcoins zijn de bekendste variant virtueel geld en worden ook wel aangeduid als cryptocurrency. Na bitcoins kwamen er ook andere cryptocurrencies op de markt, die bekend staan als de altcoins (‘alternatieve munten’). Bekende voorbeelden zijn Ripple, Litecoin, ReddCoin, Verge en Etherium. De geldelijke transacties van bitcoins verlopen digitaal via een instelling. Het bijzondere aan cryptocurrencies is dat dit digitale geld gedecentraliseerd is en los staat van banken. Het kan direct verhandeld worden door gebruikers via een cryptografische versleuteling. Deze codering wordt opgeslagen in een soort databank (een leger), die bekendstaat als de blockchain. Blockchains maken het mogelijk om cryptomunten veilig te versturen.

De voordelen van bitcoins kopen en/of gebruiken

Een van de grootste voordelen van bitcoins is het feit dat je er op deze manier volkomen veilig, maar ook snel, voordelig en anoniem online transacties mee kunt doen. Er zit geen bank tussen die een slaatje wil slaan uit jouw betalingsverkeer. Met bitcoins kun je hierdoor snel anderen betalen. Maar naast een soepeler betalingsverkeer en een snelle uitwisseling van (digitaal) geld, heeft de bitcoin nog aantrekkelijke kenmerken voor wie graag wil investeren. Via online brokers en cryptobeurzen kun je zelf een digitale portemonnee aanmaken, waar je aangekochte bitcoins in kunt stoppen. Die kun je dan weer doorverkopen bij een stijgende koers om zo, als je het slim aanpakt, wat extra bij te verdienen. Heb je geluk of kennis van investeren en zijn de koersen in de periode na je aankoop gestegen, dan kan je dit flink wat geld opleveren.

Wat zijn dat toch, die bitcoin
© Pexels.com

Welke mogelijkheden zijn er als je wilt investeren in bitcoins?

Wanneer je plannen hebt om bitcoins te gaan aanschaffen, dan moet je jouw investering slim aanpakken. Zo kun je je inschrijven bij een algemene aanbieder van altcoins en bitcoins. Deze broker bewaart jouw digitale munten dan veilig en gecodeerd voor je in een spoort online portefeuille. Bijna altijd kun je in de portefeuille zien hoeveel je aandelen in cryptomunten zijn gestegen, waarbij de provisie voor de bemiddelaar (die doorgaans tussen de 7 en 15 procent ligt) er vaak al vanaf is afgehaald. Verkoop je jouw cryptocurrency na een fikse koersstijging, dan kun je financieel – zeker bij hoge investeringen – een behoorlijke slag slaan. Maar soms kan het ook verstandig zijn om jouw voorraad cryptocurrency een tijdje aan te houden, zodat je meer terugkrijgt voor je investering als de koers op langere termijn stijgt. Maar loop geen onnodige risico’s en investeer alleen in bitcoins met geld dat je echt kunt missen. Verder is het aan te raden om blogs te lezen van vloggers die zich met bitcoin bezig houden. Met hun tips kun jij ook slagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *