Interieur

Zelf mooie/handige/gezellige dingen maken voor in je interieur

Knutselen is hip, je komt het overal tegen op internet. Een app als Pinterest, waar knutselen wel wat verder gaan dan het hergebruiken van oude kranten als inpakpapier, voorziet in een enorme inspiratie voor mensen die graag dingen zelf creëren in plaats van aanschaffen. Je interieur – voorbeeld je keuken van Eggo – krijgt met deze zelfgemaakte accessoires een persoonlijke touch. Wie weet kom je via dit artikel op ideeën!

Zelf mooiehandigegezellige dingen maken voor in je interieur
© Pixabay.com

Afval? Hoezo afval?

Je knutselmaterialen, daarin voorzien hobbywinkels, bouwmarkten en de nodige webshops. Maar wie ook nog eens origineel en duurzaam uit de knutselhoek wil komen, moet zich eens bedenken wat je allemaal met afval kunt doen. Het design op allerlei verpakkingen leent zich prima voor mooie accessoires, lampjes, opbergsystemen en meer. Zo heb je de conservenblikken die bedrukt zijn (in plaats van omwikkeld met papier), deze lenen zich heel goed voor het maken van waxine-lantaarntjes. Je kunt er gaatjes in maken voor een sprookjesachtig effect. Ook kunnen ze dienen als pennenbak of kruidenpotje (een rood blikje waar gepelde tomaten in hebben gezeten, kleurt heel mooi met basilicum of rozemarijn).

Lampjes

Uit oude, lelijke of versleten (schemer)lampen kun je altijd nog het electriek halen. Dit gebruik je vervolgens om – al dan niet met gerecycleerde materialen – een nieuwe lamp te maken in je eigen stijl. Wees een beetje voorzichtig wanneer je gaat testen en vraag eventueel een bekende met verstand van elektriciteit of het wel veilig is wat je doet. Maar je zult zien dat het bij lange na niet zo moeilijk is.

Recepten-bordjes

Van alle eindjes hout die je in het verleden van planken hebt afgezaagd, kun je kleine bordjes met teksten maken, die ook nog handig zijn. Nooit meer “wat was het recept voor pizzadeeg ook alweer? Kan ik dat wéér opzoeken!” – het staat nu immers op een netjes geschuurd en beschreven (of erin gebrand met een soldeerbout) plankje aan je muur. In één oogopslag zie je de hoeveelheden. Hoe meer je er ophangt, hoe gezelliger je keuken wordt. Je mag er natuurlijk ook Home Sweet Home opzetten, of Love – maar dat is niet echt origineel meer.

Zelf mooiehandigegezellige dingen maken voor in je interieu
© Pixabay.com

Kattenspeeltjes

Is de kat iets te dik? Maak van hout, wc-rollen of oude verpakkingen een speeltje waarin hij zijn snoepje moet zoeken. Dat geeft hem beweging en bevordert de speelsheid. Ook kun je van een stok met een touwtje eraan een hengel maken waar poeslief achteraan rent. Van oude truien kun je mandjes maken, van oude t-shirts en kleerhangers zelfs kleine tipi’s waar ze in kunnen slapen.

Pallethout

Check altijd eerst even of wat je wilt gaan maken, iets bijdraagt aan je interieur. Of het wel decoratief is. Anders verandert je huis zo in een veredelde kringloopwinkel en dat wil je natuurlijk ook niet. Kies daarom voor kleuren die bij elkaar passen en één of twee soorten materiaal als basis. Als je bijvoorbeeld allerlei meubeltjes (bijzettafeltjes, boekenplanken, fotolijstjes) maakt van oud pallethout, besluit dan van tevoren of je ze gaat schuren of niet, en of je ze gaat verven of niet. De mooiste en rustigste aanblik geeft het wanneer je alleen schuurt en eventueel blanke lak gebruikt. Alle houttinten van pallethout passen sowieso verrassend mooi bij elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *