Interieur

4 tips om houtworm te bestrijden

Houtworm is een ongedierte dat veel schade aan kan richten in jouw woning. Dit is bijvoorbeeld het geval als de beestjes in de houten dakconstructie zitten. Zij vreten zich een weg door het hout, waardoor het materiaal wordt aangetast. Als je niet tijdig ingrijpt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. In het ergste geval kan jouw dak instorten. Helaas weten veel mensen niet hoe zij houtworm moeten bestrijden. Daarom zetten wij hier 4 tips op een rijtje.

4 tips om houtworm te bestrijden
© Pixabay.com

1. Ga houtworm te lijf met ammoniak

Als je last hebt van houtworm, kun je ammoniak gebruiken om dit ongedierte te lijf te gaan. Voordat je hiermee begint, moet je weten dat dit alleen zin heeft bij kleine houten objecten. Zitten de beestjes in jouw dakconstructie? Dan heeft houtworm bestrijden met ammoniak geen zin. Het middel dringt namelijk niet ver genoeg door in dik hout. Houtwormen die aan de oppervlakte zitten leggen weliswaar het loodje, maar dat geldt niet voor larven en eitjes in de kern van het hout.

2. Behandel hout met azijn

Naast ammoniak lees je mogelijk ook dat je houtworm kunt bestrijden met behulp van azijn. Als je dit wilt doen, moet je weten dat het insmeren van het hout niet voldoende is. Azijn moet namelijk geïnjecteerd worden in houten objecten. Net als bij ammoniak is het bij azijn overigens ook maar de vraag of het middel diep genoeg doordringt. Reken er dus niet op dat alle houtwormen ook sterven als je een houten object injecteert met azijn.

4 tips om houtworm te bestrijde
© Pixabay.com

3. Smeer hout in met petroleum

Als je online zoekt op houtworm bestrijden is de kans groot dat je het nodige tegenkomt over bestrijden met petroleum. Er zijn veel mensen die dit middel inzetten in de strijd tegen houtworm. Als het ongedierte alleen aan de oppervlakte zit, kun je hier succes mee boeken. Zitten de beestjes ook dieper in het hout? Dan heeft houtworm bestrijden met petroleum niet veel zin. Het middel dringt – net als ammoniak en azijn – niet ver genoeg door in het hout. Bestrijden met petroleum brengt ook nog een ander risico met zich mee. Het middel is namelijk snel ontvlambaar.

4. Bestrijden met vergif

Wil je er zeker van zijn dat ook houtwormen in de kern van het hout bestreden worden? Dan is houtworm bestrijden met vergif de beste keuze. Als je het ongedierte met vergif wilt bestrijden, dien je een ongediertebestrijder in te schakelen. Waarom je dit niet zelf kunt doen? Omdat het vergif geïnjecteerd wordt in het hout. Hiervoor heb je speciale apparatuur nodig. Daarbij komt dat het vergif om houtworm te bestrijden een agressief middel is. Hierdoor kan niet iedereen er zomaar aan komen. Laat je houtworm bestrijden? Dan worden overigens niet alleen de larven bestreden, maar ook de eitjes. Zodoende weet je zeker dat je verlost bent van alle houtwormen.

One reacties op “4 tips om houtworm te bestrijden

  1. Marcus zegt:

    hourworm bvb in een meubel , insmeren met kuisazijn 14 % als het mogelijk is grote plasticzakken (is te vinden ) en als het kan in de zon zetten +/-5dagen zodat de azijn verdampt en dieper binnen dringt in het hout…kan je ook met ammoniak doen (handschoen +bril + werken in verluchte ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *