Lifestyle

Zo veel moet je dagelijks wandelen om af te vallen

Beweging is heel belangrijk voor een mens. Door dagelijks te bewegen worden, of blijven, de spieren en gewrichten sterk en soepel. Daarnaast zorgt het ervoor dat de bloeddruk laag blijft, en stabiliseert of verlaagt het de gehaltes van cholesterol en suiker in het bloed. Welvaartziektes zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, obesitas en bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen worden door middel van voldoende beweging.

Zo veel moet je dagelijks wandelen om af te vallen
© Pixabay.com

Helaas brengen nog steeds heel veel mensen de dag vooral zittend door. Een half uur sporten per dag is al voldoende om de negatieve aspecten van het zitten op te vangen. Kun je vanwege omstandigheden niet sporten? Elke dag wandelen is voldoende om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Ook om af te vallen is het niet eens nodig om te sporten, maar hoeveel moet je dagelijks wandelen om af te vallen?

Hoeveel calorieën verbruik je per dag?

Ieder mens verbruikt dagelijks energie, daarvoor heb je voor voeding nodig. De energie uit voeding wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Iedereen is verschillend, de één heeft meer energie nodig dan de ander. De één zit de hele dag, een ander levert de hele dag zware arbeid. Als je het energieverbruik in gemiddelden gaat bekijken dan heeft een man dagelijks ongeveer 2500 kilocalorieën nodig. Een vrouw heeft gemiddeld 2000 kilocalorieën nodig.

Als je op een gezond gewicht zit, val je met deze aantallen niet af, maar kom je ook niet aan. Wil je afvallen? Dan heb je twee keuzes, of je gaat minder eten, of je zorgt dat je meer energie verbruikt. Dat kun je doen door te gaan sporten zoals hardlopen, wielrennen, zwemmen, maar ook door te gaan wandelen. Door te wandelen gebruik je ook je beenspieren, waardoor je benen een mooiere vorm krijgen. Een leuke surplus!

Zo veel moet je dagelijks wandelen om af te valle
© Pixabay.com

Afvallen met wandelen

Afvallen is dus een kwestie van meer verbranden dan eten. Elke activiteit kost energie, dus ook wandelen. Natuurlijk kost het minder energie dan intensievere sporten, om hetzelfde aantal calorieën te verbranden zul je wat langer moeten wandelen. Wandelen doe je ongeveer met 5 kilometer per uur, daarbij verbruik je ongeveer 60 kcal per kilometer. Dus als je een uur wandelt dan heb je toch mooi 300 kcal verbruikt. Wandel je sneller dan die 5 kilometer per uur, dan verbrand je logischerwijs nog meer.

Wandelen heeft bepaalde voordelen boven andere sporten. Ten eerste is het veel minder belastend voor de pezen en gewrichten. Bovendien zorgt wandelen voor meer vetverbranding dan intensievere sporten. De vetverbrandingszone bevindt zich tussen 60-70% van je maximale hartslag. Over het algemeen zit je in die hartslagzone tijdens het wandelen op een rustig tempo. Bijna iedereen kan wandelen, je hebt er geen dure sportkleding voor nodig. Ook als je in een slechte conditie verkeert kun je beginnen met wandelen. Start dan met kleine stukjes en breidt het langzaam uit. Wandelen kun je overal doen, je hebt er geen abonnement voor nodig. Ga eens wandelend boodschappen doen, of pak de trap in plaats van de lift. Alle beweging helpt.

Als je met wandelen wilt afvallen dan zul je dus dagelijks zeker een uur moeten wandelen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je dagelijkse calorie inname hetzelfde blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *