Lifestyle

Hoe je een band opbouwt met je paard

Paarden hebben voor veel mensen een grote betekenis. Ben jij nieuw in deze wereld en vraag je je af hoe je een band opbouwt met je paard? Of heb je al een paard en wil je je band verbeteren? Wij geven je enkele tips zodat jij en je paard 2 handen op 1 buik worden. 

© Pixabay.com

Waarom het belangrijk is

Paarden zijn van nature kuddedieren. Alleen in een wei staan zijn ze niet gewoon en zorgt ervoor dat ze zich eenzaam zullen voelen. Want ook een paard heeft emoties en gevoelens. Daarom is het belangrijk dat jij en je paard een goede band hebben. Vanaf jullie comfortabel bij elkaar zijn, is het veel gemakkelijker om samen met je paard uitstapjes te maken en zal het gemakkelijker dingen aanleren.

Comfort

Zorg er in eerste instantie voor dat je paard zich thuis voelt in zijn wei en stal. Je wei moet groot genoeg zijn voor je paard om te grazen. Dit zou ongeveer tussen 0,5 en 1 hectare moeten zijn. De stal moet ook zo ruim zijn dat je paard vrij kan bewegen en rollen. Zorg er ook voor dat de temperatuur in de stal moet aangenaam is. Je kan bij een ruitershop een staldeken kopen die de nodige warmte en bescherming biedt. Eens je zeker weet dat je paard zich comfortabel voelt, kan je overgaan naar het opbouwen van de band.

© Pixabay.com

Tijd

De beste tip die we je kunnen geven is tijd. Je paard heeft tijd nodig om aan je gewend te raken. Daarom moet je gewoonweg veel vrije tijd met je paard spenderen. We bedoelen niet uitstapjes doen en meteen op je paard rijden, maar eerder bij elkaar in het gezelschap zijn. Op een gegeven moment ga je doorhebben dat je paard naar je toe komt en je gezelschap opzoekt. Dit is al een grote stap. Je merkt dat je paard je meer en meer begint te vertrouwen als het met je mee stapt op de wei en je het zonder enige problemen kan groomen. Eens je paard je vertrouwen geeft op de wei, kan je het meenemen op uitstapjes.

Kleine uitstapjes

Als beloning voor het vertrouwen dat je paard je geeft kan je het een gloednieuw halstertouw cadeau doen, om zo z’n halster compleet te maken. Nu ziet het er ook extra fancy uit voor de volgende stap: de uitstapjes buiten de wei. Als je paard je vertrouwt op wandelingen buiten z’n weide, dan ben je goed op weg. Probeer vooral niks te forceren en pak alles op het tempo aan van je paard.

Hopelijk helpen deze tips je om een betere band op te bouwen met je paard, en denk eraan: geef je paard genoeg tijd en alles komt wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *