Lifestyle

Deze hobby’s zijn momenteel trendy

Hobby’s gaan tegenwoordig wel verder dan postzegels verzamelen. En het is interessant om te zien hoe de vrijetijdsbesteding mee verandert met de (technologische) ontwikkelingen, trends en leefomstandigheden. Duurzaamheid en mindfulness zijn bijvoorbeeld begrippen die de nodige invloed uitoefenen. En tegelijk zijn er ook hobby’s die nooit weg geweest zijn. Hoe ziet de hobby-wereld van de 21e eeuw eruit? Hoe houden wij ons bezig?

Deze hobby's zijn momenteel trendy
© Pixabay.com

Sporten

De hobby die constant massaal beoefend wordt is sport. Fietsen (wielrennen), voetballen, hardlopen en hockeyen doen we al tientallen jaren en daar lijkt voorlopig niet veel in te veranderen. Met name het voetbal blijft onverminderd populair omdat teams uit België (de Rode Duivels) en Nederland (vooral Ajax) door mooie prestaties de jeugd inspireren om massaal tegen een bal te trappen. Of sporten echt onder hobby’s valt, daar valt over te twisten, maar amateur, liefhebber en hobbyist betekenen hetzelfde. Sporten is dus altijd trendy.

Yoga en andere mindfulness

Doordat het overal steeds drukker is, de 24-uurseconomie op volle toeren draait en we zelf vaak niet weten hoe te ontspannen, zoeken velen hun heil in hobby’s die enige rust en balans geven aan lichaam en geest. Dit hangt natuurlijk ook samen met sport. Yoga wordt tegenwoordig meer bedreven dan ooit. Zelfs op vliegvelden en op kantoren zijn aparte yoga-ruimtes ingericht. Het is het medicijn tegen de vele prikkels die een mens op een dag krijgt te verwerken.

De legpuzzels van Jan van Haasteren

Heel hip, en misschien wel net zo rustgevend als yoga is het doen van een legpuzzel. Met name de puzzels die door striptekenaar Jan van Haasteren getekend worden, vliegen over de toonbanken van speelgoedwinkels – en zelden zijn kinderen degenen die ze kopen. Er bestaan intussen hele kampioenschappen waarvoor Van Haasteren een speciale puzzel ontwerpt.

Deze hobby's zijn momenteel trend
© Pixabay.com

Muziek maken

Gelukkig is muziek maken nooit naar de achtergrond verdwenen, maar anno 2020 lijkt het muzikaal talent uit alle hoeken en gaten te komen. Dankzij social media en simpele (gratis) opnameprogramma’s kan iemand zonder enige muziekervaring al een hele track in elkaar draaien en uploaden. En daar zo maar populair mee worden! Maar veel jongeren kiezen ook voor de ambachtelijke manier en leren gitaar, drums of piano spelen – al dan niet online. Het is ook mooi om te zien dat kinderen en pubers blijkbaar graag rondsnuffelen in de muziekverzameling van hun ouders: ze dragen shirts van Led Zeppelin, AC/DC en Nirvana.

Bloggen, vloggen en fotograferen

De foto’s die mensen met hun telefoon maken worden massaal gedeeld, maar fotograferen met een spiegelreflexcamera is weer helemaal teruggekomen nadat de smartphone met camera werd geïntroduceerd. Uiteindelijk is zo’n echte camera een grotere uitdaging en maak je er mooiere foto’s mee. Bloggen en/of vloggen is een manier om jezelf te profileren op social media, maar veel mensen zien het als hun ultieme hobby.

Afval bewerken

Ook de drang naar duurzaamheid heeft haar invloed op trendsetters op hobby-gebied. Nieuwe gebruiksartikelen maken van dingen die de gemiddelde mens als afval beschouwt, is heel populair geworden. Kijk maar eens op Pinterest wat er allemaal gemaakt wordt van afval. Lampen, tassen, kleding, je kunt het zo gek niet verzinnen. En hout wordt ook niet meer weggegooid: men maakt de mooiste (tuin)meubels van pallets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *