Interieur

Kies de keuken van je dromen

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. Naast een mooie keuken, moet deze voornamelijk ook praktisch zijn. Er moet voldoende ruimte zijn op het werkblad en daarnaast moet een keuken ook onderhoudsvriendelijk zijn. In dit artikel worden er een aantal tips meegegeven waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe keuken.

© Pixabay.com

Bepaal de stijl

Wanneer je enkel een nieuwe keuken wil plaatsen, is de keuze qua stijl waarschijnlijk snel gemaakt. In dat geval kies je dezelfde stijl als de rest van je woning. Ben je heel je huis aan het renoveren? Dan zijn er verschillende stijlen waaruit je kan kiezen. Moderne keukens worden bijvoorbeeld gekenmerkt door witte meubels. Het grote voordeel is dat een witte keuken een ruimte groter laat aanvoelen. Daarnaast is het een stijlvolle en tijdloze kleur. Een nadeel van witte moderne keukens is dat je er alles op ziet en bijgevolg moeilijk proper te houden is.

Vandaag de dag bestaan er ook heel wat greeploze keukens. Dit zijn vaak strakke keukens waarbij geen handgrepen worden gebruikt. Een voordeel van strakke keukens is dat er geen uitstulpingen zijn waaraan je je kan bezeren. Ideaal wanneer je jonge kinderen hebt die wel eens in de keuken rondhollen. 

© Pixabay.com

Waar moet je op letten?

Naast voldoende ruimte op het werkblad en een onderhoudsvriendelijke keuken, zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een keuken. Zo wil je natuurlijk voldoende opbergruimte in je keuken. Bij onderkasten heb je de keuze tussen lades en legplanken. Het voordeel van lades is dat je een beter overzicht hebt van wat er in welke lade ligt. Bovendien moet je je ook minder bukken wanneer je iets uit een lade wil pakken dan wanneer je iets van een legplank wil nemen. Daarnaast is het een aanrader om ook extra bovenkasten te plaatsen. Je kan namelijk nooit voldoende opbergruimte hebben. 

Wanneer je een nieuwe keuken plaatst, wil je natuurlijk een keuken die duurzaam is. Een keuken is een ruimte waarin wordt geleefd. Je laat er dingen vallen, je morst er dingen en krassen zijn onvermijdelijk. Kies daarom voor een werkblad van goede kwaliteit. Er zijn verschillende mogelijkheden in materialen, waarbij elk zijn voor- en nadelen heeft. Laminaat is bijvoorbeeld erg gemakkelijk in onderhoud, maar is niet bestand tegen hete potten en pannen. Inox is wel bestand tegen extreme temperaturen, maar is heel krasgevoelig. Twee populaire materialen zijn graniet en keramiek. Ze zijn beide krasbestending en zijn minder kwetsbaar voor krassen en vlekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *