Interieur

Zelf gordijnen maken: hoe ga je te werk

Is je woning toe aan nieuwe gordijnen? Ben je niet van plan deze te laten maken en er veel geld voor te betalen? Of vind je naaien leuk en zie je het eindresultaat al voor je? Als je zelf met het maken van gordijnen wilt beginnen, is een goede voorbereiding natuurlijk een eerste vereiste. Laat je halverwege of achteraf niet verrassen. Lees daarom vooral dit blog met handige tips.

Zelf gordijnen maken hoe ga je te werk
© Pixabay.com

Waarvoor dienen de gordijnen?

Weet je al wat voor functie je gordijnen gaan krijgen in je interieur? Moeten ze verduisterend zijn of mogen ze licht doorlaten (bijvoorbeeld bij aanwezigheid van rolluiken)? Of komen de gordijnen in een koude ruimte te hangen en ben je bij een dikke stof gebaat? Gordijnen zijn namelijk ook geluiddempend. Zodra je dat weet kun je op zoek gaan naar een geschikte gordijnstof. Er zijn vaak speciale stoffenmarkten of stofwinkels waar je je slag kunt slaan.

Opmeten en stof berekenen

Meet de breedte van de ramen en het stukje muur op dat bedekt moet worden. Tel er in de breedte nog eens 20 cm bij op voor de zijnaden en minstens 25 centimeter voor de zomen aan de boven- en onderkant. Hangen er al gordijnrails of roedes? Dan kun je de lengte daarvan opmeten, plus afstand van de rail tot de grond. Tel ook daar 25 centimeter extra bij op. Afhankelijk van het soort plooi moeten je gordijnen anderhalf tot drie keer de breedte van het raam hebben.
Als een stof kamerhoog is, (280 cm) heb je alleen anderhalf tot drie keer de gemeten breedte nodig. Koop je gordijnstof van een rol? De stofbreedte van een baan is meestal 140 cm. Deel de totale benodigde breedte dan door 140. De uitkomst is het aantal banen dat je nodig hebt. Vermenigvuldig dit getal met de gemeten hoogte. Dat is het aantal meter stof dat je nodig hebt. Ben je onzeker of je wel de juiste berekening hebt gemaakt? Op internet staan handige rekentools. Maak er gebruik van!
Durf je een patroon aan? Houd dan met flink wat stofverlies rekening.
Was, droog en strijk je stof voordat je met naaien begint. Zo voorkom je dat je gordijnen na de eerste keer wassen plots een stuk hoger hangen dan de bedoeling was.

Zelf gordijnen maken hoe ga je te wer
© Pixabay.com

Verdere benodigdheden:

  • naaigaren, bijvoorbeeld Gütermann
  • gordijnplooiband (in de gemeten gordijnbreedte)
  • duplohaken (10 per baan)
  • stoffenschaar
  • kopspelden
  • naai- of lockmachine
  • strijkijzer
  • instrijkbare zoomband (optioneel)

Werkwijze

Zorg dat je voldoende werkruimte hebt en je de stof goed kunt neerleggen.
Wil je aan beide kanten van je raam evenveel gordijnstof hebben hangen en heb je een oneven aantal banen? Knip dan een baan in de lengte door.
Speld de goede kanten van de banen aan elkaar, stik ze door en werk ze vervolgens met een zigzagsteek af. Strijk de naden open.
De bovenzoom maak je met een dubbele vouw (hiervoor heb je tien centimeter). Speld de zoom vast. Nu kun je de plooiband op de zoom spelden. Let er op dat je de bovenkant van de plooiband twee centimeter lager vastspeldt. Stik de plooiband over de hele lengte vast, een keer aan de bovenkant van de plooiband, een keer aan de onderkant van de plooiband.
Werk nu de zijnaden af. De onderkant van je gordijnen werk je pas later af. Bevestig de gordijnhaken aan de plooiband en verdeel de plooien gelijkmatig en naar eigen inzicht. Hang de gordijnen op en gebruik hierbij een stevige trap.
Als je gordijnen netjes hangen, kun je de onderzoom afspelden. Zorg ervoor dat de zoom niet op de vloer hangt maar twee centimeter erboven. Je kunt de zoom nu doorstikken of eventueel een instrijkbare zoomband gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *