Waarom moeten feestjes toch altijd een motief hebben? Dat is inderdaad helemaal nergens voor nodig! Wie tijdens Kerst jarig is, heeft een probleem – die verjaardag wordt mooi overgeslagen. Ook al heb je nog zo’n hekel aan Kerst. Het lijkt wel alsof alles van tevoren benoemd, verklaard en geregisseerd moet worden. Gelukkig is deze neiging niet opgetekend in het Burgerlijk Wetboek, dus heb je geen reden voor een feest: geen probleem. We proosten gewoon op het leven!
Bloemetjes
“Die spontane feestjes zijn het leukst”, zeggen we tegen elkaar wanneer we na een sportwedstrijd met z’n allen hebben besloten om de barbecue aan te steken. Intussen is het drie uur ’s nachts en is er uitgebreid gefeest zonder dat er direct aanleiding toe was. In dat licht moet je een feestje zonder reden zien. Geen gedoe met zoeken naar cadeaus of toepasselijke versiering, nee, we gaan de bloemetjes buiten zetten. Waarom? Geen idee!
Bevoorrecht
Je spreekt met z’n allen via whatsapp, facebook of door even rond te bellen af dat er op die en die dag, ergens aan het eind van de middag, een feestje komt. Iedereen neemt wat te drinken en te eten mee en zet dat op een grote tafel. Dat roept vaak eerst vragen op. Gaan we daarna nog de stad in? Mag er gezongen worden? Moet ik mijn zwemspullen meenemen? Maar vooral: oh, wat valt er te vieren? En dan zeg je: niks, en tegelijk heel veel. Weet je wat, we vieren dat we zo bevoorrecht zijn om een feestje te mogen vieren. Vaak is dat genoeg om die eeuwige waarom-vraag van repliek te dienen.
Kaaskroketten
En dat is geen antwoord om iemand af te wimpelen. Het is een existentieel antwoord op een niet zo existentiële vraag. Want hoe langer je erover nadenkt, hoe stommer je het gaat vinden dat er voor elke viering maar een reden moet zijn. Sowieso zijn we in Noord-Europa erg calvinistisch ingesteld en wordt er bij elk pintje of glaasje wijn een opmerking gemaakt. “Zo, aan het bier? Hebben jullie wat te vieren? En ook nog kaaskroketten erbij! Toe maar, hoor.” Enzovoorts.
Gespreksonderwerpen
Het feestje zonder reden is ook extra ongedwongen omdat allerlei gespreksonderwerpen overgeslagen kunnen worden. Hoe oud de jarige is, of de baby op mama lijkt, hoe jullie het al 25 jaar met elkaar uithouden, of het geen tijd wordt om de kinderen te vertellen dat Sinterklaas wordt gespeeld door Oom Jules… Nee, we kunnen elkaar meteen spreken. Het brengt ons dichter bij elkaar wanneer er niet iets of iemand in het middelpunt van de belangstelling staat.
Vaker doen
Dit moeten we vaker doen, hoor je elkaar zeggen na het feestje zonder reden. En zo is het. We werken te hard met z’n allen, en verwennen onszelf veel te weinig. Er zijn al meer dan genoeg dingen die je niet wilt vieren. Die overschaduwen de momenten dat we wel wat vieren, als we blijven volharden in de gedachte dat een feestje een reden moet hebben. Het leven is toch niet bedoeld om elke keer te wachten tot iemand iets te vieren heeft? Nee. Nu maar hopen dat het feestje zonder reden voortaan geen uitzondering vormt. Op je gezondheid!