Mode

Een modieuze bescherming voor je ogen

Een zonnebril is een onontbeerlijk detail van een zomeroutfit. Hij past bij lichte kledij en roept onmiddellijk het gevoel van de zomer op. Is het weer niet zo zonnig als je zou wensen en is het net iets te donker om door twee verduisterende glazen te kijken? Dan zet je hem gewoon bovenop je hoofd in je haren, waar hij alweer beeldig staat. Mooi, mooi, mooi! Maar als je op zoek gaat naar een stijlvolle zonnebril voor dames, denk dan niet alleen aan het esthetische aspect. Een zonnebril biedt ook essentiële bescherming voor je ogen. Het is niet alleen een fraai, maar ook een noodzakelijk onderdeel van je zomerse garderobe. Let er dan ook op dat je een goede zonnebril kiest.

Een modieuze bescherming voor je ogen
© Pixabay.com

Welke bescherming heb je nodig?

De UV-straling van de zon bedreigt niet alleen je huid, maar ook je ogen. Het is raadzaam om in de zomermaanden tussen 12u en 15u ‘s middags, wanneer de UV-straling het hoogst is, een zonnebril te dragen, wanneer je buiten komt. Wil je je daar beter over informeren, raadpleeg dan de UV-index van het KMI. Ga er niet van uit dat je geen gevaar loopt, omdat je niet rechtstreeks in de zon kijkt. De UV-stralen weerkaatsen namelijk op zand, water en sneeuw. Je ogen ondergaan dus meer invloed van de zon, dan je zou vermoeden. Een goede zonnebril is dus meer nodig dan je zou denken.

Wat is een goede zonnebril?

Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen de UV-stralen van de zon. Betekent dit dan dat hoe donkerder de glazen zijn, hoe beter ze beschermen? Helemaal niet. De kleur van de glazen heeft geen enkel verband met de graad van bescherming die je zonnebril biedt. Als je wil weten of je zonnebril de UV-straling voor 100% weert, moet je op de sticker of in de beschrijving van je bril gaan kijken. Zie je daar ‘100% UV’ of ‘UV400’, dan kun je erop vertrouwen dat het een goede zonnebril is.

Een modieuze bescherming voor je oge
© Pixabay.com

CE-gekeurd

Daarnaast hebben zonnebrillen ook een CE-markering van 0 tot 4. Dit cijfer geeft de graad van lichtabsorptie aan. Het is een indicator voor de kleurintensiteit van de glazen en voor het niveau van bescherming tegen verblinding. CE 0 komt overeen met een absorptie van 0 tot 20%. CE 4 staat voor 92 tot 97% lichtabsorptie. Voor dagdagelijks gebruik wordt een lichtabsorptie van minimaal 75% aangeraden. Dit zou dan een CE 3 zijn. Ga je echter winter- of watersporten, dan stel je jezelf bloot aan extra fel licht. Dan is een CE 4 een betere keuze.

Een passende bril

Tot slot is een goede zonnebril ook een passende zonnebril. Glazen en montuur moeten groot genoeg zijn, zodat de UV-straling niet langs de boven-, onder- of zijkanten kan binnendringen. Voor buitensporten zoals tennis, golf, zeilen, skiën, fietsen en dergelijke meer, kies je beter voor een aangepaste sportbril. Deze beschermt je ogen niet alleen beter tegen de zon, maar ook tegen stof, vuil, opspattend water enzovoort.

Met deze informatie op zak draag jij binnenkort de ideale zonnebril. Kies er een mooie uit, maar ook een degelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *