Interieur

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een bureaustoel?

Het kopen van een bureaustoel kan meer tijd in beslag nemen dan u zou denken. Het is immers een investering in een meubel waarop u naar alle waarschijnlijkheid dagelijks meerdere uren zal doorbrengen. Daarnaast zijn er allerlei opties die het dagelijks gebruik van een bureaustoel kunnen veraangenamen. Waar u op dient te letten bij het kopen van een bureaustoel is afhankelijk van het doel waarvoor u de stoel gaat gebruiken. Hieronder bespreken we alle opties bij de aanschaf van uw volgende kantoorstoel.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een bureaustoel
© Pixabay.com

Hoeveel zituren zal de bureaustoel per dag maken?

Als u de stoel slechts een half uur per dag zou gebruiken volstaat een goedkoper instapmodel vaak, maar als u de nieuwe bureaustoel intensief gaat gebruiken is het de moeite waard om hierin te investeren.

Welk soort rugleuning geniet uw voorkeur?

Bij intensiever gebruik is het sterk aan de raden om een verstelbare rugleuning te kiezen. Verstelbare rugleuningen zijn instelbaar op de afmetingen en vorm van uw rug hetgeen de ergonomie ten goede komt. Door een ergonomische bureaustoel te gebruiken is de kans op blessures vele malen minder.

Lendensteun aanwezig en instelbaar?

Als u frequent last van rugpijn heeft kan een bureaustoel met lendensteun voorkomen dat u rugpijn krijgt door zittend werk. Ook als u geen rugpijn heeft is een lendensteun zeer comfortabel. Bureaustoelen met verstelbare lendensteunen genieten de voorkeur in dit geval.

Met of zonder armleuningen?

Of u een bureaustoel kiest met of zonder armleuningen is niet alleen een kwestie van smaak maar voornamelijk van de voorkeurspositie waarin men graag werkt. Zo zijn sommige bureaustoelen met armleuning onmogelijk dicht genoeg op het bureau te plaatsen zodat de gebruiker zijn armen op ergonomische wijze op het bureau kan plaatsen.

Let daarom goed op de afmetingen van de bureaustoel die u op het oog hebt om de voorkomen dat u in een onprettig werkpositie dient te zitten.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een bureaustoe
© Pixabay.com

Betere bureaustoelen hebben hier geen last van doordat de armleuningen volledig verstelbaar zijn. Armleuningen die zowel in hoogte, breedte als diepte verstelbaar zijn én ook nog eens draaibaar zijn genieten de voorkeur.

Hoogte: Zeer belangrijk voor kleinere en langere personen

Voor mensen met een gemiddelde lengte is de hoogte van een bureaustoel over het algemeen minder belangrijk. De meeste stoelen worden immers geproduceerd om een zo groot mogelijk publiek te kunnen bedienen. Bent u iets kleiner of juist langer dan gemiddeld? Controleer dan goed de minimale en maximale instelbare hoogte van de stoel.

Bouwkwaliteit: Materiaal en constructie

Bij het aanschafproces zijn prijs en kwaliteit vaak onontkoombaar aan elkaar verbonden. Toch zegt de prijs niet alles over de kwaliteit. Gelukkig is het controleren van de kwaliteit relatief simpel. Controleer of de stoel stevig aanvoelt. Voelen de verstelknoppen en hendels stevig aan? Of wiebelen ze heen en weer? Hoe is de dikte van de bekleding en waar is deze van gemaakt? Dunne bekleding zal sneller scheuren hetgeen de uitstraling niet ten goede komt.

Gebruikt u de stoel zakelijk?

Check de regels omtrent welzijn op werk. Welzijn op werk van de Federale Overheid biedt u de juiste richtlijnen en wetgevingen op dit gebied. Controleer altijd of uw zakelijke werkplekken aan de Belgische wetgeving voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *