Interieur

Verzorg je kamerplanten als een professional

Wil je lang genieten van al het groen in je huis? Dan is het belangrijk om te weten hoe je jouw kamerplanten dient te verzorgen. Niet alle kamerplanten zijn hetzelfde en waar de één heel veel verzorging nodig heeft, heeft de ander dat amper. Heb je bijvoorbeeld een baan waarbij je veel van huis bent? Dan is het aanschaffen van een kamerplant die iedere dag bewaterd moet worden misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Gelukkig zijn er genoeg planten waar je uit kunt kiezen. Heb je geen groene vingers? Geen probleem. Met deze checklist weet je precies waar je op moet letten wanneer je een nieuwe plant wilt kopen.

Verzorg je kamerplanten als een professional
© Pixabay.com

De juiste plek

Je kunt een plant niet zomaar ergens in een hoek van de kamer plaatsen. Planten hebben óf veel licht nodig óf hebben genoeg aan een klein beetje licht. Het is dus belangrijk om op voorhand te weten welke mate van licht jouw nieuwe plant nodig heeft. De meeste planten hebben een voorkeur voor lichte ruimtes. Donkere ruimtes zijn dat echt niet aan te raden. Maar ben jij iemand die houdt van leven in het donker en heb je bijna nooit het licht aan? Dan zou je kunnen kiezen voor een kamerplant die weinig licht nodig heeft. Een Calathea bijvoorbeeld, een prachtige, grote plant met bladeren die gestreept zijn. Ook een bladbegonia past prima in een donkere ruimte.

Geef niet te veel water

Veel mensen gaan de mist in bij het geven van water aan kamerplanten. Het is niet gemakkelijk om te zorgen voor de exacte hoeveelheid water. Dit is één van de redenen waarom veel kamerplanten het niet overleven; ze krijgen teveel water en verdrinken hierdoor. Maar ook als je te weinig water geeft, leeft je groene vriend niet heel erg lang. Maar hoe weet je nou of je de juiste hoeveelheid water geeft?

De juiste hoeveelheid water is dus heel erg belangrijk. Als de plant behoefte heeft aan water, kun je dat vaak voelen aan de bladeren. Voelen de bladeren droog aan? Dan kun je de plant water geven. je zou ook kunnen kijken naar waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Planten die voornamelijk groeien in droge gebieden, hebben over het algemeen weinig water nodig.

Verzorg je kamerplanten als een professiona
© Pixabay.com

Geef je kamerplanten extra verzorging

Niet alleen mensen hebben baat bij extra vitamines, voor planten kan het ook geen kwaad. Natuurlijk heeft je kamerplant niets aan een shot spirulina of tarwegras, maar er zijn wel een heleboel andere vitamines waar je plant beter van gaat groeien.
Het helpt ook om je kamerplant af en toe schoon te maken. Dat klinkt je misschien een beetje gek in de oren, maar het is eigenlijk heel erg logisch. Wanneer planten in de natuur groeien, worden ze ook schoongemaakt door de regen en de wind. Het is heel normaal om je plant af en toen af te stoffen met een natte doek. En als je een plant hebt die van vochtigheid houdt, zoals bijvoorbeeld een bananenplant, dan kun je deze dagelijks even nat sprayen.

Zet je planten regelmatig buiten

Niet alleen voor mensen, maar ook voor planten is het fijn om af en toe buiten te zijn. Vooral subtropische planten genieten hier van, zoals bijvoorbeeld een olijfboompje. Is het mooi weer, zet je planten dan even in de tuin of op je balkon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *