Interieur

Aandachtspunten bij het kopen van een radiator

De winter is in aantocht: hoog tijd om te overwegen eens een nieuwe radiator aan te schaffen en het in huis comfortabel warm te maken! Maar, waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een radiator? In dit artikel lees je een aantal handige aandachtspunten.

© Pixabay.com

Warmteafgifte

De warmteafgifte, ook wel het vermogen of capaciteit, van een radiator is het belangrijkste criterium bij nieuwkoop. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in Watt. Om de capaciteit te kunnen berekenen, dien je te kijken naar de grootte van de ruimte, het aantal ramen, de isolatiewaarde en de ligging van je woning. Neem deze gegevens mee naar de specialist, zodat deze een goede berekening voor je kan maken.

Prijs-kwaliteitverhouding

In het geval van een radiator geldt: goedkoop is duurkoop. Dit heeft wederom te maken met de warmteafgifte. Goedkope radiatoren hebben vaak relatief weinig capaciteit. Dat is in kleine(re) ruimtes geen probleem, maar wel als er een relatief grote ruimte moet worden verwarmd. Bovendien staan gespecialiseerde merken tevens eerder garant voor kwaliteit dan onbekende merken. Deze zijn onder andere te vinden op CVkoopjes.nl.

Materiaal

Waar klassieke radiatoren van gietijzer werden gemaakt, is dit tegenwoordig nog maar zelden het geval: gietijzer warmt namelijk traag op en geeft eveneens langzaam warmte af. Het meest gebruikte materiaal op dit moment is plaatstaal of aluminium. Plaatstaal is voordeliger dan aluminium, maar aluminium warmt daarentegen wel sneller op.

© Pixabay.com

Afmetingen

Ook is het logischerwijs van belang om te berekenen hoeveel ruimte je hebt voor een radiator. Houd bij het berekenen van deze ruimte rekening met extra ruimte voor ophangbeugels en aansluitingen. Daarnaast dient er achter de radiator zo’n vijf centimeter vrij te zijn en onder de radiator vaak een centimeter of tien.

Uiterlijk

Tenslotte wil je natuurlijk ook dat de radiator bij jouw woonstijl aansluit. Tegenwoordig valt er ook op dat gebied van alles te kiezen. Je kunt radiatoren aanschaffen in allerlei verschillende kleuren, vormen en maten. Let daarbij ook op zaken als de (kwaliteit van de) lasnaden en de zichtbaarheid van aansluitingen. Dit heeft allemaal effect op het uiterlijk van de radiator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *