Beauty

Hoe ga je om met een vette huid?

Als je huid na een lange dag vaak vet aanvoelt, of je make up van je huid lijkt af te glijden, dan kan het zijn dat je last hebt van een vette huid. Om een goede dagelijkse verzorgingsroutine te handhaven is het belangrijk dat je weet wat een vette huid is, hoe het ontstaat en wat je hier zelf aan kunt doen.

Hoe ga je om met een vette huid
© Pixabay.com

Hoe ontstaat een vette huid?

Een vette huid is het gevolg van te hoge talgproductie. Deze verhoogde talgproductie zijn het gevolg van androgenen: ‘mannelijke’ hormonen. Hoewel talg je huid soepel houdt en deze beschermt tegen uitdroging, zorgt een te hoge productie voor een vettige en glimmende huid. Deze hoge dosis talg is erg moeilijk te verwerken door jouw huid: de kans op onzuiverheden zoals puistjes of mee-eters is dus erg groot wanneer je hier last van hebt.
Hoeveel talg jouw lichaam aanmaakt, kan samenhangen met een paar achterliggende oorzaken:

 • Je leeftijd.
 • Je geslacht.
 • Hormonale schommelingen: tijdens de pubertijd, de overgang, bij zwangerschappen of bij het gebruik van anticonceptiemiddelen zoals de pil.
 • Erfelijkheid.

Hoe herken je een vette huid?

Twijfel je of je zelf een vette huid hebt? Deze kan je herkennen aan:

 • Je huid glimt en voelt vettig aan.
 • Je hebt last van puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden.
 • Je hebt zichtbaar grove poriën, vooral in de T-zone.
 • Je make-up blijft niet hechten aan je huid.

Tips bij het verzorgen van een vette huid

Een vette huid kan erg vervelend zijn. Gelukkig kan je deze goed verzorgen, zodat je er zo min mogelijk last van zult hebben. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Dagelijkse reiniging. Bij een vette huid is het erg belangrijk dat je je gezicht dagelijks goed reinigt. Gebruik daarom twee keer per dag een milde, in water oplosbare gezichtsreiniger. Let goed op of er irriterende stoffen in zitten, zoals geurstoffen: deze zullen jouw huid geen goed doen.
 • Gebruik een toner. Een toner versterkt de huid en houdt de vochtbalans in toon. Bij een vette huid wordt een alcoholvrije toner aangeraden: deze zorgt ervoor dat de huid herstelt, grove poriën kleiner worden en make-up resten van je gezicht verwijdert worden zodat poriën minder snel verstopt raken.
 • Exfolieer je huid. Door je huid te exfolieren, verwijder je dode huidcellen en reinig je je poriën. Tegelijkertijd verminder je de onzuiverheden en krijg je een gladde huid. Een goede exfoliant voor de vette huid bevat het ingrediënt BHA: salicylzuur.
 • Verwijder overtollig talg. Aangezien je bij een vette huid last hebt van overmatig talg, is het belangrijk dat dit verwijderd wordt. Hiervoor zijn verschillende talg absorberende producten verkrijgbaar. Deze stap is optioneel, maar als je een vette huid hebt, dan zul je deze stap zeker waarderen.
Hoe ga je om met een vette hui
© Pixabay.com

Veelgemaakte fouten bij een vette huid

Een vette huid behandelen kan soms een lastig karwei zijn. Vooral wanneer je geen idee hebt wat je aan het doen bent of welke producten nou écht passen bij jouw huid. Er zijn verschillende producten die de vette huid zullen verergeren:

 • Uitdrogende producten. Op het eerste gezicht lijkt een uitdrogend product een goed idee bij een vette huid, maar op de lange termijn zorgt dit product juist voor een overtollige talg productie.
 • Tintelende producten. Producten die jouw gezicht laten tintelen zijn absoluut niet geschikt voor de vette huid. Tinteling zorgt voor irritatie en verergert dus de huid. Producten die dit kunnen veroorzaken bevatten vaak alcohol, menthol, aromatische oliën of citroen.
 • Vettige lotions en crèmes. Deze fout spreekt eigenlijk al voor zich: vettige producten passen niet bij een vette huid. Deze lotions en crèmes zien er vet uit op een al erg vette huid en zorgen voor het verstoppen van poriën. Gebruik in plaats daarvan luchtige vloeistoffen, gels en serums.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *