Lifestyle

Tips voor de beste feestwijn

De feestdagen, het nieuwe jaar, wellicht vooral het achterlaten van het oude jaar. Het zijn allemaal prima redenen om een mooie fles wijn open te trekken. En als we dan iets te vieren hebben, dan moeten we dat uiteraard wel goed doen.

Tips voor de beste feestwijn
© Pixabay.com

Gelegenheid

Welke wijn u kiest hangt erg af van het moment waarop de wijn gedronken wordt. Is het voor een borrel, dan moet het zeker geen zware wijn zijn. Voor borrels zijn lichte, fruitige wijnen de beste optie. Dit kunnen dan zowel witte, rode als rosé wijnen zijn. Een mooie schuimwijn om mee te beginnen al helemaal natuurlijk. Een mooie witte Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of minerale Chardonnay uit de Loire of Chablis, kan altijd prima bij de borrel. Een strak droge Provence rosé of lichte rode Bardolino of Spätburgunder zijn goede keuzes voor de liefhebbers van rosé en rode wijn.

Diner

Bij het diner mogen we flink uitpakken met de wijnen. De meest krachtige wijnen kunnen juist prima bij het diner geschonken worden. Een krachtige wijn als Cabernet Sauvignon of een Barolo werkt namelijk erg goed met vleesgerechten. De eiwitten in het vlees verzachten namelijk de tannines in de wijn. Daarom zijn dit soort wijnen weer niet zo passend bij een borrel. Er zijn wel een paar basisregels om de beste wijn te vinden om er echt een feest op tafel van te maken. Kies altijd een wijn die krachtig genoeg is om het gerecht aan te kunnen. Zitten er zuren in het gerecht? Kies dan ook een wijn met zuren, zoals een Sauvignon Blanc. Een wijn met veel smaak en structuur, mag ook een zwaardere wijn naast zich hebben staan. Een stuk gebraden kip in een botersausje kan bijvoorbeeld prima een volle Chardonnay met houtrijping aan. Een wijn die mensen vaak over het hoofd zien bij het diner is rosé. Een droge rosé uit de Provence past niet alleen goed bij de borrel, maar misstaat ook zeker niet op tafel wanneer die vol staat met allerlei heerlijke tapas. 

Tips voor de beste feestwij
© Pixabay.com

Promoties

Er is altijd wel een mooie wijnpromotie te vinden. Of het nu online is of in de winkel. Het voordeel van online op zoek gaan naar mooie wijnen, is dat u het vanaf de bank kunt doen zonder de deur uit te hoeven. Dat scheelt ook nog eens een hoop gesleep met tassen en dozen. Kijk ook eens of er online nog restanten van partijen kerstwijn te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *