Palmarès 2016

De 14de editie van het Brussels Film Festival werd deze vrijdag 24 juni afgesloten met de prijsuitreiking in aanwezigheid van talrijke genodigden, gevolgd door de vertoning van de film L’EFFET AQUATIQUE van wijlen Solveig Anspach, in aanwezigheid van  actrice Florence Loiret-Caille en producent Patrick Sobelman. De officiële jury bestond uit de Belgische actrice Natali Broods, de Italiaanse regisseur Emanuele Crialese, de Belgische acteur Pierre Dherte, de Nederlandse acteur Derek De Lint en de Kroatische regisseuse Ivona Juka.

Sinds deze editie doet het Brussels Film Festival beroep op beroemde illustratoren voor het creëren van de affiche. Het is de Belgische grafisch kunstenaar Laurent Durieux  die de affiche maakte voor deze 14de editie, zich inspirerend op het meesterwerk  METROPOLIS van Fritz Lang. Ter gelegenheid hiervan, presenteert  Cinematek een uitzonderlijke voorstelling van deze film daags na het festival. Op bestelling en in samenwerking met de filmstudio's en rechthebbenden, hermaakte Laurent Durieux affiches voor beroemde films als King Kong, Vertigo, The Master, Jaws, The Wizard of Oz, The Phantom of the Opera en The Godfather, waarmee hij de aandacht wist te trekken van regisseurs zoals Steven Spielberg en Francis Ford Coppola. Een tentoonstelling van zijn oeuvre is nog steeds te bezichtigen in het Maison de l’Image. Gelijklopend ontving Flagey de expo ‘’ All colors by Kieslowski' gewijd aan de Poolse regisseur.

Voor zijn zevende editie aan het hoofd van het Brussels Film Festival, mag Ivan Corbisier bogen op een mooi succes.  Zo'n 30.000 festivalgangers hebben het grillige weer getrotseerd om de filmvoorstellingen, concerten en ontmoetingen bij te wonen  van dit evenement gewijd aan de Europese cinema. Het festival werd geopend met de heerlijke komedie LA PAZZA GIOIA van Paolo Virzi met Valeria Bruni Tedeschi en Micaela Ramazzotti, die een tot de nok gevulde zaal met 700 toeschouwers wist te enthousiasmeren in de prachtige Studio 4 van Flagey.

Eregenodigde van dit jaar, de Duitse cineast Volker Schlöndorff heeft een begeesterende filmles gegeven in Flagey, alvorens zijn film Die Blechtrommel in te leiden in de Cinematek, als preambule van een Cyclus die aan hem is gewijd tot en met 31 juli.

Voor de eerste keer stelde het festival een speciale avond voor  « LA FETE A … », dit jaar gewijd aan Guy Bedos, waarbij de Franse humorist en acteur verrast werd door een uitverkocht spektakel dat zijn vrienden verenigde, zoals Jean-Paul Belmondo en Michel Boujenah, maar evenzeer Victoria Bedos, Zidani, Jean-Luc Piraux, Bruno Coppens, Pierre Kroll, Banjo en Charlie Dupont en Tania Garbarski. Geanimeerd door de komiek Alex Vizorek en de Belgische acteur Fabrizio Rongione, vond deze avond, vol emotie en gelach, plaats in het Théâtre 140, daar waar Bedos zijn carrière begon en afscheid nam van het podium.

Traditiegetrouw, stelde het Brussels Film Festival een Ciné-Concert voor in het kader van het Fête de la Musique op 21 juni. Na de Tindersticks, de Chromatics, Chrysta Bell, Roscoe, Mélanie De Basio, My Little Cheap Dictaphone en Zone Libre vorige jaren, kon men tijdens dit unieke Ciné-Concert de artiesten Castus, Kris Dane en Mustii aan het werk zien.

Gedurende de dag, organiseerde het festival voor de vijfde opeenvolgende keer een Speed Dating.  Bijna twintig muzikanten konden zo regisseurs en producenten ontmoeten om zo hun werk voor te stellen en in de toekomst samen te werken. Andere professionele ontmoetingen die het Brussels Film Festival voorstelde waren onder andere twee scenario-workshops, één met de Franse regisseuse van La Famille Bélier, Victoria Bedos, en de andere met de Belgische cineaste Vanja d’Alcantara (Le Cœur Régulier), een Workshop filmkritiek in samenwerking met Filmmagie en de Sunday Film School gegeven door Elliot Grove van Raindance.

De zondag was gewijd aan de families met de voorstelling van de animatiefilm Adama, een cinema en muziekbeurs en een bijeenkomst van oldtimers die meededen in een film (zoals Toto le héros en James Bond).

Deze editie ontving eveneens de Vlaamse cineast Tom Geens (Couple in a hole), de Spaanse regisseuse Iciar Bollain (El Olivo), de Macedonische regisseur Svetoraz Ristovski (Lazar), de Tsjechische producente Vaclává Fenclová (We are never alone), de Spaanse cineast Kike Maillo (Toro), de Poolse acteur Janusz Chabior (Life must go on), de Franse regisseuse Camille Fontaine (Par accident), de Nederlandse cineasten  Ester Gould en Reijer Zwaan (Strike a pose), de Franse regisseur Pascal Bonitzer en hoofdrolspeelster Agathe Bonitzer (Tout de suite maintenant), de Franse regisseur Denis Imbert en zijn actrice Victoria Bedos (Vicky), de Spaanse regisseur Carles Torras (Callback), de Spaanse producente Marta Esteban (Truman),  Frédéric Fonteyne, Rachel Lang, An Pierlé, Ivan Paduart, Gert Bettens (K’s choice), Corentin Skwara, Eric D’Agostino, Matthieu de Braconier, Bernard Yerlès, Samuel Lampaert, en vele anderen.

U vindt hieronder de volledige palmares van deze editie.

Het 15de BRUSSELS FILM FESTIVAL zal plaatsvinden van 16 tot 23 juni 2017 in Flagey.

Official Jury
Natali Broods (actress – Belgium NL)
Emanuele Crialese (director – Italy)
Pierre Dherte (actor – Belgium FR)
Derek De Lint (actor – The Netherlands)
Ivona Juka (director – Croatia)

Official Competition
A GOOD WIFE by Mirjana Karanovic (Serbia, Bosnia and Herzegovina, Croatia)
BLIND SUN by Joyce A. Nashawati (France, Greece)
CALLBACK by Carles Torras (Spain, USA)
COUPLE IN A HOLE by Tom Geens (UK, France)
EL OLIVO by Iciar Bollain (Spain-Germany)
LAZAR by Svetozar Ristovski (Macedonia, Croatia, Bulgaria, France)
PIKADERO by Ben Sharrock (Spain, UK)
SUNTAN by Argyris Papadimitropoulos (Greece)
THE STUDENT by Kirill Serebrennikov (Russia)
TONI ERDMANN by Maren Ade (Germany, Austria)
VIVA by Paddy Breathnach (Ireland) WE ARE NEVER ALONE by Petr Vàclav (Czech Republic, France)

GOLDEN IRIS AWARD for Best film

Official Competition – Value 10 000 € to the right keeper (distributor or seller or producer).

TONI ERDMANN by Maren Ade (Germany/Austria)


WHITE IRIS AWARD for Best First Film

Official Competition - Value 10.000 € by Panavision

A GOOD WIFE by Mirjana Karanovic (Serbia, Bosnia & Herzegovina, Croatia)

Jury Award
Official competition - 7.000€ to the director of the film for a next post production. Sponsored by Dame Blanche.

CALLBACK
by Carles Torras (Spain/USA)

Cinelab Award for Best Photography
Official competition - 3.000€ offered for a next production. Sponsored by Cinelab.

Giorgos Arvanitis for the film BLIND SUN
by Joyce A. Nashawati (France/Greece)

3.000 € offered as support in Digital-Cinema lab’s services:  conform - colorgrading - DCP mastering & versioning in Cinelab studios in Brussels, as part of a next production The award recognizes the photographic quality of the projected image, this is why it is granted to the DOP.
The prize is not transferable (except production), and is valid for 2 years from the date of delivery.

AWARDS > OTHER JURYS

Best Screenplay Award
Official Competition - 2.000€ to the scriptwriter. Sponsored by SABAM

TONI ERDMANN
by Maren Ade  (Germany/Austria)

ASA Jury

Laurent Brandenbourger
Vincent Guillemot

Cineuropa Award
Official Competition - Promotion award, value 5.000€.

PIKADERO
by Ben Sharrock (Spain/UK)

Cineuropa Jury

Matt Boas
Valerio Caruso
David Gonzalez
Laura Nanchino

UPS Cinephile Award
Official Competition - Helps to send the film all over the world. Value 3.000€.

SUNTAN
by Argyris Papadimitropoulos (Greece)

The prize was delivered by Fabrice Theberge, UPS.

UPS Jury

5 young cinema lovers

AWARDS > LONG FEATURE FILM – ALL SECTIONS

Audience Award
supported by Brussels Airlines
All sections.

EL OLIVO (The Olive Tree)
by Iciar Bollain (Spain/Germany)

Brussels Airlines offers 2 return tickets for a European destination to 2 cinema lovers chosen by lot.


RTBF TV Prize of Best Film
Distribution support 10.000€ - All sections.
10.000€ to the right holder for Belgium (distributor or seller or producer).

TONI ERDMANN
by Maren Ade  (Germany/Austria)


BeTV Prize of Best Film
Distribution support 5.000€ - All sections.
5.000€ to the right holder for Belgium (distributor or seller or producer)

EL OLIVO (The Olive Tree)
by Iciar Bollain (Spain/Germany)

AWARDS > SHORT FILMS – NATIONAL COMPETITION

STUDIO L’EQUIPE AWARD - PRESS AWARD
Supported by Studio L’Equipe (value 2.000€)

DE BROERS VAN BOMMEL
by Laurens Jans (Belgium)

UPCB-UBPF/UCC-UFK JURY
Jelle Brans
Thibault Van de Werve
Jeroen Van Rossem

CINELAB Award for Best Cinematography
Sponsored by Cinelab (value 1500€,  offered for a next production)

Fiona Braillon for the photography
of the film DROLE D’OISEAU by Anouk Fortunier

1.500 € offered as support in Digital-Cinema lab’s services: conform - colorgrading - DCP mastering & versioning in their studio, as part of a next production. The award recognizes the photographic quality of the projected image, this is why it is granted to the DOP.

The prize is not transferable (except production), and is valid for 2 years from the date of delivery.

JURY : Benoît Derval - Cinelab