Retrospectieve Cédric Klapisch

De eregast van het Festival 
Afspraak op 16 juni

Na Peter Greenaway, Bertrand Tavernier, Alan Parker, Jacques Doillon en Volker Schlöndorff, is het de beurt aan Cédric Klapisch om een filmles te geven alvorens de retrospectieve van zijn werk te lanceren die begint vanaf 16 juni.  Het is de kans om « Chacun cherche son chat »  of « l’Auberge espagnole » te (her)bekijken in Cinematek. De filmles wordt gepresenteerd door André Buytaers, voorzitter van de Association des réalisateurs et réalisatrices francophones (ARRF).

Cédric Klapisch schreef en regisseerde met name L’Auberge espagnole, Les Poupées russes, Paris en verfilmde ook het theaterstuk Un air de famille van Jean-Pierre Bacri en Agnès Jaoui, dat meermaals bekroond werd tijdens de Césars. Een andere film Le Péril Jeune, heeft vandaag een cultstatus verworven en betekende de ontdekking van acteur Romain Duris, die sindsien één van de sterren is van de Franse cinema. Tijdens zijn bezoek aan Brussel, zal Cédric Klapisch eveneens zijn laatste film voorstellen, « Ce qui nous lie » met de ravissante Ana Girardot. 

Cédric Klapisch studeerde film in Parijs en behaalde een Master of Fine Arts aan de Universiteit van New York. Hij begint zijn carrière met enkele kortfilms (Glamour toujours, Jack le menteur, Ce qui me meut). Als liefhebber van sociale komedies, filmt hij Le Péril Jeune (1995), over het studentmilieu in de jaren '70, waarin Romain Duris verschijnt die zijn fetisj acteur zal worden.   

Romain Duris zal inderdaad opnieuw samenwerken voor Chacun cherche son chat (1996). Hetzelfde jaar nog accepteert Klapisch de vraag van Agnès Jaoui en Jean-Pierre Bacri om hun theaterstuk te verfilmen, de schurende komedie Un air de famille, die de César voor beste scenario behaalde.  Voor zijn volgende project, de science-fiction film Peut-être, die zich afspeelt op de avond van 31 december 1999, vindt Cédric Klapisch met moeite het benodigde budget. Hij slaagt er niettemin in om de film af te werken met op de affiche Jean-Paul Belmondo en natuurlijk Romain Duris.

In 2002, knoopt hij terug aan met de sociale komedie met L'Auberge espagnole, dat de perikelen verhaalt van een bonte bende Erasmusstudenten. De film wordt een groot succes.

In 2005, maakt de regisseur een vervolg op L'Auberge Espagnole, getiteld Les Poupées russes, waarin de protagonisten van voorgaand verhaal en meerbepaald Xavier, geconfronteerd worden met de crisis van de dertigers. Drie jaar later, hanteert Cédric Klapisch een meer dramatisch register met Paris, dat de lotgevallen volgt van enkele personnages in de lichtstad. 

In 2013, vindt hij zijn fetisj acteur terug in Casse-tête chinois, dat de trilogie rond het personnage van Xavier afsluit, die nu veertiger is en met het vaderschap een nieuwe etape in zijn leven betreedt.